Husk å hvile nok når du trener

Trener du hver dag, eller kanskje et par dager i uken? Uavhengig av treningsmengde bør du sørge for å få nok hvile til at kroppen restituerer seg tilstrekkelig til din neste treningsøkt. Dette kaller vi kroppens restitusjon.Når du trener bryter du kroppen ned, slik at den kan bygge seg opp igjen til å bli enda sterkere eller raskere hvis den får nok restitusjon før neste økt. Hvor lang restitusjon du trenger avhenger av flere faktorer, som treningsintensitet og -mengde, generell form, dagsform og andre individuelle faktorer. Det som er avgjørende er at du lytter til din egen kropp, og hviler deretter.

Hva risikerer du ved å hvile for lite?

Mange ignorerer kroppens signaler på for lite restitusjon, som høy hvilepuls, lav søvnkvalitet, humørsyke eller sykdom. Dersom kroppen ikke får nok hvile risikerer du tross høy innsats å ikke få den fremgangen du ønsker, og resultatene uteblir. Trener du for ofte og hardt, uten tilstrekkelig restitusjon, risikerer du også mer alvorlige konsekvenser – som at du blir overtrent, overbelastet og til slutt også skadet. Dette er årsaken til at blant andre toppidrettsutøvere bruker mye tid på å gjøre svært lite mellom sine treningsøkter, for å sikre god nok restitusjon og gode resultater fra innsatsen de har lagt inn i treningen.

Hva kan du gjøre når du hviler?

For å kunne restituere kroppen helt må du sørge for å få nok god søvn og å spise og drikke tilstrekkelig, men også legge inn noen hviledager innimellom. Disse dagene kan det være fint å ha noe annet å tenke på mens du lar kroppen hvile. Kanskje er du av typen som bruker disse dagene på en god film eller en spennende serie, men neste gang kan du prøve Nextgen Gaming Casino. Da vil du oppleve at kroppen får hvile, mens hjernen får en treningsøkt. Du kan fylle på med næringsstoffer mens du spiller, og hviletiden flyr bokstavelig talt av sted.

Santina Runte